Werkwijze

Het is allereerst goed om te weten dat we geen voorspelling doen over de toekomstige kans op werk die een opleiding biedt. Ook doen we geen uitspraken over de kwaliteit van een opleiding.

Wat we tonen is het actuele arbeidsmarktperspectief van een opleidingsrichting.

Ieder kwartaal krijgen we de actuele arbeidsmarktdata van het UWV. Dit zijn de werkloosheidscijfers per beroepsgroep en de vacaturecijfers per beroepsgroep. Dus wie zoekt er werk en waar is er werk? Deze gegevens zijn lokaal beschikbaar, per arbeidsmarktregio. Let wel dit zijn de ‘ruwe’ arbeidsmarktdata.

De arbeidsmarktgegevens ‘matchen’ we vervolgens met de opleidingsgegevens. We weten namelijk -kort samengevat- op basis van CBS onderzoekcijfers (Enquêtes Beroepsbevolking 2007 – 2011) met welke opleiding men uiteindelijk welk beroep beoefent. De uiteindelijke berekeningen voeren we zelf uit, het UWV geeft dus enkel de ruwe data die wij verwerken.

Ook geven we de trend van de vacatures en het aantal werkzoekenden aan. Omdat er op dit moment een beperkt aantal kwartalen aan arbeidsmarktinformatie aanwezig is, gaat hier geen voorspellende werking van uit.

Verder geven we aan hoe breed de beroepsmogelijkheden zijn. Hoeveel verschillende beroepen kun je in de toekomst met een opleiding uitoefenen? Met de opleiding Hoefsmid kun je nu eenmaal minder beroepssoorten uitoefenen dan met een opleiding rechten. Dit gegeven is overigens enkel van belang als het arbeidsmarktperspectief voor een opleiding niet goed is.

De arbeidsmarktdata krijgen we van UWV.  Het is hierbij goed te vermelden dat UWV niet het volledige aantal vacatures in beeld heeft. Enkel de vacatures die bij UWV zijn aangemeld worden hierin meegenomen. Het is verder belangrijk te weten dat het UWV enkel ruwe arbeidsmarktdata aanlevert. Wij verwerken deze vervolgens zelf. Voor vragen over de resultaten die we op Studieperspectief presenteren moet u dus bij ons aankloppen. Het UWV is hier behalve de datalevering op geen enkele manier bij betrokken. De onderwijsgegevens betrekken we van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Over Studieperspectief

Dit instrument is ontwikkeld door Stimulansz in samenwerking met CNV Jongeren. De benodigde data wordt verstrekt door het UWV en het open data portaal van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Om de ontwikkeling mogelijk te maken hebben we een startsubsidie ontvangen van het Instituut Gak, het SNS Reaal Fonds en stichting Zabawas

Stimulansz is een not-for-profitorganisatie op het terrein van sociale zekerheid, welzijn en zorg en is opgericht door VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en Divosa (Vereniging van managers van sociale diensten). Stimulansz is in 2001 met zo'n tien mensen begonnen als dienstverlener voor gemeentelijke sociale diensten. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een organisatie met 71 medewerkers en 43 freelancers, onder wie 13 externe adviespartners. En werken we niet uitsluitend meer voor sociale diensten van gemeenten, maar ook voor zorg- en welzijnsinstellingen.

CNV Jongeren is de jongerenvakbond voor en door jongeren. Als jongere heb je een bijzondere positie. Je hebt een baantje naast school, loopt stage of begint met je eerste baan. Dit brengt specifieke belangen met zich mee. Deze belangen worden vaak over het hoofd gezien of vergeten. Daarom zijn wij er: CNV Jongeren geeft jou een stem en komt op voor jouw belangen.